• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Scheiden als ouders van pubers: 5 tips

scheiding

Scheiden als ouders van pubers: 5 tips

Tips om gezond te scheiden als ouders van pubers

Een scheiding is al niet leuk, maar als jij en je partner puberende kinderen hebben op het moment dat jullie besluiten te gaan scheiden, kan dat een lastige situatie worden. Een scheiding kan een grote impact hebben op pubers. Het is daarom van belang dit op de juiste manier aan te pakken. In dit blog krijg je van ons alvast wat tips die je zullen helpen in deze lastige tijd.

Praat voldoende met de kinderen

De puberteit is een belangrijke periode in de ontwikkeling van een kind. Het is daarom belangrijk om in gesprek te blijven met je kinderen over de situatie. Zelfs als ze aangeven dit niet te willen. Toon interesse in hun gevoelens, hobby’s en leven. Pubers kunnen vaak roepen dat ze je niet nodig hebben, maar diep van binnen hebben ze jullie allebei juist nu hard nodig.

Geef de kinderen ruimte

De puberteit is een fase waarin kinderen leren zelfstandig te worden. Als een van de ouders te veel leunt op het kind, kan deze ontwikkeling aangetast worden. Zorg er dus voor dat je eigen vrienden hebt om mee te kunnen praten in deze moeilijke tijd. Zo voorkom je dat je kind de rol van steun en toeverlaat op zich neemt en een verantwoordelijkheid op zich neemt die niet gezond is.

Verwar gedrag niet met persoon

Pubers staan erom bekend dat ze flink tekeer kunnen gaan. Het kan dan ook voorkomen dat je het als ouder zijnde even helemaal hebt gehad met bepaald gedrag. Als jij en je partner in scheiding liggen op dat moment, is het belangrijk om niet te hard uit de school te klappen in zo’n situatie. Je puberkind kan dit namelijk al snel als een persoonlijke aanval opvatten. Let er daarom altijd op dat je je puberkind aanspreekt op zijn of haar gedrag en niet op hem of haar als persoon.

Neem je kinderen altijd serieus

Het kan in heftige tijden voorkomen dat je bepaald gedrag van je puberkinderen als eenvoudig en weg te wuiven ‘pubergedrag’ bestempeld. Dit kan tijdens of na een echtscheiding al snel kort door de bocht zijn. Reageert je kind ergens erg heftig op? Neem dit dan altijd serieus. Ga rustig het gesprek aan en biedt hulp aan.

Haal samen fijne herinneringen op

Vooral na een echtscheiding worden leuke herinneringen van het gezin veel vermeden. Het is belangrijk om te beseffen dat dáár juist de essentie ligt van het bestaan van je kind. Als dit een taboe wordt maak je het erg moeilijk voor je kind om de eigen identiteit te ontdekken en te ontwikkelen. Haal dus gerust mooie herinneringen op met je kind(eren) en sluit de andere ouder niet uit.

Gaan jij en je partner uit elkaar en kun je daar wat begeleiding bij gebruiken? Raadpleeg dan deze website voor aanvullende informatie.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? stel ze dan gerust via het contactformulier.

Chris

Laat je bericht achter