• 1-800-123-789
 • info@webriti.com

Maagzweer

Maagzweer

Wat is een maagzweer

Heeft u vaak last van uw maag? Dat kan komen door een maagzweer. Een maagzweer is een ontsteking van de beschermende slijmvlieslaag van de maag. Het kan ook voorkomen dat het slijmvlies van de slokdarm en de twaalfvingerige darm ontstoken raakt. Zijn de zweren dieper, dan kunnen de zenuwen die in de bindweefsellaag zitten onbeschermd raken. Wanneer de maagsappen in direct contact komen met de zenuwen, veroorzaakt dit pijn en andere nare klachten. In dit artikel vertellen we u meer over de symptomen en wat u kunt doen wanneer u vermoedt dat u een maagzweer heeft.

Symptomen

Bij een maagzweer heeft u pijn in de maagstreek. Maar er zijn nog andere symptomen waaraan u een maagzweer herkent:

 • Pijn bovenin de buik
 • Brandend gevoel achter het borstbeen
 • Misselijkheid
 • Opgeblazen buik
 • Boeren
 • Afgenomen eetlust, waardoor u vermagert
 • Pijn die uitstraalt naar de rug, schouderbladen en hals
 • Pijn die toeneemt bij een hongerig gevoel en afneemt na het eten
 • Maagzuurremmers die de pijn doen afnemen
 • Zwarte ontlasting bij bloedingen van het slijmvlies

Welke doet voeding?

Wanneer je last hebt van symptomen die wijzen op een maagzweer, kun je hier in je dieet rekening mee houden. Je vermindert de klachten van een maagzweer met verse kool of koolsap, aloë vera, gestoomde groente of zoethout. Neem liever geen cafeïne, alcohol, cacao, chocola, cola, citrusvruchten en -sappen, vet, gefrituurd voedsel, tomaten of pepermunt. Vermijd gluten en zuivel en eet regelmatig kleinere maaltijden gedurende de dag. Eet niet in de drie uur voordat je naar bed gaat.

Wat kan een arts doen?

Een arts kan bij bepaalde maagklachten een dubbele antibioticakuur voorschrijven. Vaker worden maagzuurremmers gegeven. Deze verlichten de klachten wel, maar genezen de maagwand en de maagzweer niet. Wanneer u een maagzweer heeft die veroorzaakt is door een bacterie, is het verstandig om onderzoek te doen bij uw partner.

Zelf testen

Heeft u of uw partner last van een maagzweer of heeft u hier een vermoeden van? Dan kunt u met een zelftest de oorzaak hiervan achterhalen. Zo krijgt u beter inzicht in de maatregelen die u moet nemen. Heeft u ervaring met zelftesten bij een (vermoeden van) een maagzweer? Laat het ons weten via het contactformulier.

 

Chris

Laat je bericht achter