endodontologie (wortelkanaalbehandelingen)

endodontologie (wortelkanaalbehandelingen)

Endodontologie: wat is het en wat kunt u verwachten?

Wat kunt u verwachten van endodontologie?

Endodontologie is vast niet een begrip waar u dagelijks mee te maken heeft (behalve misschien wanneer u tandarts bent). Toch kan het voorkomen dat u de behandeling nodig heeft. Endodontologie, ook wel een wortelkanaalbehandeling genoemd, is in sommige gevallen nodig. In dit blog vertellen we meer over wat het precies inhoudt, en wat u kunt verwachten wanneer er een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd moet worden.

Wat is endodontologie?

Bij endodontologie wordt het inwendige deel van de tanden en kiezen behandeld. In de wortelkanalen zit zenuwweefsel en zijn ook kleine bloedvaatjes aanwezig. Wanneer u last heeft van uw tanden of kiezen, komt dat meestal door een gaatje, een diepe of grote vulling of een overbelasting van de tanden. Dan kan het zijn dat endodontologie, ofwel een wortelkanaalbehandeling, nodig is. De endodontoloog is een tandarts die zich gespecialiseerd heeft in wortelkanaalbehandelingen. Hij of zij heeft een aanvullende opleiding gevolgd en volgt periodieke trainingen.

Proces van de wortelkanaalbehandeling

Hoe gaat zo’n wortelkanaalbehandeling dan precies? Zelf hoeft u niets te doen. U hoeft zich dus niet voor te bereiden. Wel raden we aan om goed uitgerust te komen. U kunt ook, wanneer u dat prettig vindt, uw eigen muziek meenemen om tijdens de behandeling te luisteren. De tandarts begint met het verdoven van uw mond. Zo voelt u gegarandeerd geen pijn. Na de verdoving wordt een opening gemaakt om bij het ontstoken weefsel te komen. Ook wordt er een middel aangebracht, zodat de tandarts veilig en schoon kan werken. De volgende stap is om het zenuwweefsel en de bloedvaatjes uit de tand te verwijderen. Het wortelkanaal wordt gereinigd met speciale instrumenten en materialen. Hierbij wordt nauwkeurig te werk gegaan om alle weefsels en ontstekingen te verwijderen. Tot slot wordt het wortelkanaal gevuld met een cement dat het lichaam kan verdragen. Het wortelkanaal wordt aan alle kanten goed afgesloten om ervoor te zorgen dat het weefsel rond de wortel de gelegenheid krijgt om te genezen.

Heeft u al ervaringen met endodontologie? Deel uw ervaringen met ons via het contactformulier.

Linda

Laat je bericht achter