• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Zo wordt je sollicitatiegesprek een succes!

Zo wordt je sollicitatiegesprek een succes!

Een succesvol sollicitatiegesprek

Het is zover, je hebt de vacature gevonden voor een baan die helemaal bij je past. Het is bij een bedrijf dat je geweldig vindt, de positie waar je echt op je plek zou zitten en je voldoet aan alle voorwaarden. Je sollicitatiebrief was een succes, en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hoe zorg je ervoor dat de werkgever na dit gesprek ook voor jou kiest? Wij geven drie tips om ervoor te zorgen dat je een goede indruk maakt.

Tip 1: zorg dat je goed voorbereid bent

Met de juiste voorbereiding ben je al een heel stuk op weg. Ons advies op het gebied van voorbereiding is:

  • Weet precies waar je moet zijn, en bij wie je terecht moet. Gebruik bijvoorbeeld Google Street View om te kijken waar je moet zijn, en controleer van tevoren nog even naar wie je moet vragen. Zo hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken.
  • Je hoort het waarschijnlijk altijd, maar dat komt omdat het zo belangrijk is: wees op tijd! Als je te laat bent, lijkt het of je geen interesse hebt en de werkgever niet respecteert.
  • Informeer jezelf goed over het bedrijf, en de persoon met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Dit laat zien dat je interesse hebt en enthousiast bent.
  • Kies de juiste kleding. Zorg voor een nette outfit, maar zorg er ook voor dat je je lekker voelt. Overdrijf ook niet met make-up en/of parfum.
  • Maak alvast een lijstje van vragen die je wilt stellen.

Tip 2: let op je lichaamstaal

Tijdens het sollicitatiegesprek is niet alleen wat je zegt belangrijk, maar ook je lichaamstaal. Zorg dat je vriendelijk, alert en geïnteresseerd overkomt. Zenuwen tonen is helemaal niet erg, iedereen is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek, en dat mag je best laten zien. Ga alleen niet zitten friemelen met je handen of een pen, tik niet met je voeten en verander niet voortdurend van positie. Zet je voeten stevig op de grond en leg je armen ontspannen op tafel.

Tip 3: Luister en stel vragen

Een sollicitatiegesprek betekent niet dat jij alleen moet praten. Je maakt ook een goede indruk door de juiste vragen te stellen. Zo laat je interesse in de organisatie zien, en zeggen de vragen iets over je denkniveau en hoe je je voorbereid hebt. Bovendien ontstaat er een dialoog tussen jou en de persoon die tegenover je zit. Dit zorgt voor een balans waardoor je je meer op je gemak gaat voelen.

Heb jij nog tips die je geholpen hebben bij jouw sollicitatiegesprek? Neem contact op en laat het ons weten!

Chris