• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Thuiswerken: waar is de werkgever verantwoordelijk voor?

Werkt u ook thuis tijdens de coronacrisis?

Thuiswerken: waar is de werkgever verantwoordelijk voor?

Werkt u ook thuis tijdens de coronacrisis?

In heel Nederland wordt massaal thuis gewerkt door het coronavirus. Bent u ook voornamelijk thuis aan het werk? Uw werkgever is dan verantwoordelijk voor een gezonde werkomgeving voor thuiswerkend personeel. Dat is de zorgplicht die uw werkgever heeft, ook als deze werkt met een payrollbedrijf. Die zorgplicht is nu verplaatst van kantoor naar uw huis. In dit blog vertellen we u meer over deze zorgplicht.

Waarvoor is uw werkgever verantwoordelijk?

Een werkgever is in tijden van corona verplicht om het voor u mogelijk te maken om een veilige, gezonde werkomgeving te creëren thuis. Dat is vooral bedoeld om arbo-gerelateerde klachten te voorkomen. Heeft u nog geen goede werkplek in huis kunnen creëren? Dan wordt het tijd om met uw werkgever te overleggen hoe dat zo snel mogelijk geregeld kan worden.

Goede werkplek inrichten

Volgens de wet moet een werkplek in een woning ingericht worden volgens de ‘ergonomische beginselen’. Hoewel de wettelijke regeling dit begrip niet verder uitlegt, hebben we wel een aantal tips om een goede werkplek in te richten. Zo is het belangrijk om de positie van het beeldscherm en de stoel- en tafelhoogte op elkaar af te stemmen. De armen moeten een ontspannen houding aan kunnen nemen. Het is dan ook nodig om de muis dichtbij het lichaam te plaatsen, en de stoel zo in te stellen dat voeten, bovenbenen en onderrug voldoende ondersteund worden. Wanneer er op een laptop gewerkt wordt, moeten er een extra toetsenbord en muis bij zitten.

Werken achter een beeldscherm

Ook uw beeldscherm moet aan een aantal eisen voldoen. Voorschriften voor het beeldscherm zijn onder andere:

  • Het beeldscherm moet van goede kwaliteit zijn, makkelijk in te stellen en kantelen zijn, en het mag niet spiegelen
  • Het beeldscherm en het toetsenbord mogen niet aan elkaar vastzitten
  • U moet een comfortabele houding aan kunnen nemen tijdens het werken achter het beeldscherm
  • De verlichting in de ruimte moet goed zijn. Dat houdt in dat er voldoende licht is, en er een beheerst contrast is tussen het beeldscherm en uw omgeving
  • De programmatuur is aangepast aan de taken die u op de computer moet uitvoeren

Werkt u ook thuis en heeft u interessante tips die aansluiten bij de inhoud van dit blog? Geef ons uw tips dan door via het contactformulier. Zo kunnen we allemaal zo comfortabel mogelijk thuiswerken in een lastige tijd.

Chris

Laat je bericht achter