Waarom metaal walsen?

staal

Waarom metaal walsen?

De techniek achter staalproductie

Staalfabrieken zijn vaak dagelijks in het nieuws. Vaak gaat het over het stroomverbruik en de uitstoot, maar er worden ook hele mooie producten gemaakt. Achter de productieprocessen gaan vaak eeuwenoude technieken schuil die door industrialisatie vandaag de dag worden toegepast voor massaproductie. In dit blog vertellen we je meer over het walsen van metaal.

Wat is walsen van metaal

Bij het walsen van een metaal wordt er een dikker materiaal door twee enorme walsrollen gedraaid. Deze zijn enorm groot en zwaar en wegen tonnen! De rollen zijn instelbaar waardoor er in dikte en breedte kan worden gevarieerd. Zo kunnen strips, platen en folies worden geproduceerd in standaardafmetingen. Dit maatvaste materiaal kan vervolgens door fabrikanten worden gebruikt als uitgangsmateriaal voor de staalproducten die ze maken. We onderscheiden warm walsen en koud walsen. Dit zorgt voor andere producteigenschappen.

Warm en koud walsen

Metaal kan warm en koud worden gewalst. Warm walsen is makkelijker omdat het materiaal meer vloeibaar is, dit kost dan ook minder energie. Koud walsen kost meer moeite en dus ook meer kracht en energie. Door de kracht die op het materiaal wordt uitgeoefend ontstaan er gunstige materiaaleigenschappen, zoals een grotere hardheid.

Waar wordt gewalst metaal voor gebruikt?

Staal wordt gebruikt om dingen van te maken. Dit moet in verband met het kostenplaatje altijd zo snel mogelijk. Daarom wordt het staal gewalst en in stukken geknipt om een makkelijk toepasbaar basismateriaal van te maken. Door metaal in verschillende standaardafmetingen aan te bieden, wordt het hanteerbaar en hoeven fabrikanten er zo weinig mogelijk aan te bewerken voordat ze er een product van kunnen maken. Met een keer knippen of zagen heeft een maker van metalen producten dan snel een stuk materiaal waar hij mee aan de slag kan.

Waar wordt het gebruikt?

Er is veel vraag naar gewalst staal. Denk maar eens aan de automobielindustrie of de damwanden die veel in de bouw worden gebruikt. Als we om ons heen kijken komen we het overal tegen en is het niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Wil je meer weten over gewalst staal? Neem dan eens contact op met een specialist in metaal walsen.

Vond u dit een interessant blog? Lees dan ook onze andere artikelen.

Linda