• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Hoe dik is een fundering?

Fundering

Hoe dik is een fundering?

Meer weten over dikte van fundering

Bent u nieuwsgierig naar hoe de berekeningen in de bouw gedaan worden en wilt u graag weten hoe dik een fundering van een huis moet zijn? In dit blog vertellen wij u meer over hoe de dikte van een fundering berekent wordt en wat voor invloed dit heeft op de stevigheid van het huis.

Afhankelijk van het gebouw

De dikte van een fundering is niet op voorhand te noemen. De dikte is namelijk per gebouw verschillend. De juiste dikte van een fundering wordt door een constructeur berekend. Dit is iemand die zich bezighoudt met het bouwen van constructies. Wanneer u een constructieberekening laat maken is de dikte van de fundering altijd sterk genoeg.

De constructieberekening

Hoe wordt de dikte van een fundering dan berekend? Wij leggen het u uit. De constructeur berekend de juiste dikte door middel van een constructieberekening, waarin berekend wordt hoeveel krachten er op een constructie komen te staan. Het is verplicht om zo’n dergelijke constructieberekening te laten maken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat een nieuw gebouw na afronding instort.

Fundering is sterk genoeg dankzij berekening

Dankzij deze goede berekeningen van alle krachten die op een constructie komen te staan, zal de fundering sterk genoeg zijn. De dikte hangt dus van verschillende factoren af. Er zijn twee verschillende soorten fundering. De fundering op staal en de fundering op palen.

Fundering op staal

Een fundering op staal betekent niet letterlijk dat er een fundering op staal geplaatst wordt. Dit is een oude term voor ‘op beschikbare grond’. Deze fundering wordt dus direct op de grondoppervlakte geplaatst en bestaat uit een massieve betonplaat of betonstroken. Bij deze type fundering kan de dikte wat steviger zijn.

Fundering op palen

Bij een fundering op palen zorgen de palen in de grond ervoor dat de constructie stevig staat en dat de krachten hierop worden uitgeoefend. In dit geval maakt de dikte van de palen minder uit, de diepte van de palen is daarentegen wel belangrijk voor een sterke fundering. De dikte is bij een fundering op palen dus van minder groot belang.

Meer weten over dit onderwerp?

Vond u het leerzaam om over de dikte van de fundering te leren en heeft u hier misschien nog vragen over? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen via dit contactformulier.

Chris

Laat je bericht achter