• 1-800-123-789
  • info@webriti.com

Vezelrijke producten voor jouw dieet

vezelrijk dieet

Vezelrijke producten voor jouw dieet

Het belang van vezels

Het is belangrijk om elke dag voldoende vezels binnen te krijgen, want een goede gezondheid begint namelijk in de buik. Wanneer jij de juiste producten eet zul je je ook beter voelen. Vezels komen voornamelijk voor in volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit, noten en aardappelen. Maar wat zijn vezels eigenlijk en waar zijn ze goed voor? In dit blog gaan we dieper in op de voordelen van vezels.

Wat zijn vezels?

Onze voeding is opgebouwd uit vetten, zetmeel en eiwitten. Dit zijn essentiƫle voedingsstoffen die tot moleculen afgebroken worden. Vervolgens worden de moleculen van deze voedingsstoffen opgenomen door de darmwand. De delen die niet worden afgebroken zijn vezels. Deze gaan door naar de dikke darm, waar ze een belangrijke functie hebben. Vezels zijn namelijk belangrijk voor een goede stoelgang. Vervolgens worden deze vezels door bacteriƫn in de dikke darm omgezet tot nuttige stoffen.

Voordeel van vezels

Artsen schrijven regelmatig een vezelpreparaat voor om de passage in de darm te versnellen. Dit wordt regelmatig voorgeschreven aan mensen die een verstopping in de dikke darm hebben. Let er wel op dat het beter is om vooral vezelrijk eten te nuttigen en niet alleen extra vezels te slikken. Een vezelrijk dieet wordt behaald door voldoende groenten te eten. De vezels in groenten zijn darm- gunstiger dan vezels van zaden.

Voorbeeld van het dieet

Je kunt de juiste hoeveelheid goede vezels binnen krijgen door gemiddeld 1 kilo groenten per dag te eten. Groentes die je hiervoor kan gebruiken zijn bietjes, pastinaak, wortelen en zoete aardappelen. Voor het ontbijt kun je in plaats van een boterham met kaas kiezen voor een omelet of smoothie. Neem tijdens de lunch soep dat groente bevat of ga voor een maaltijdsalade. Eet in de avond afwisselende groentes, want afwisseling in eten is en blijft het beste.

Meer weten over vezelrijke dieet?

Heb je nog vragen over hoe je een goed vezelrijk dieet opstart? Je kunt een kijkje tussen de vezelrijke producten op diverse website nemen. Vraag altijd eerst aan jouw huisarts of het dieet goed bij jouw gezondheid past. Ook kun je diverse specialisten inroepen voor advies. Heb je zelf ervaring met een goed vezelrijk dieet? Laat het ons hier weten!

Chris

Laat je bericht achter