Werken zonder klachten met een ergonomisch toetsenbord

Werken zonder klachten met een ergonomisch toetsenbord

Van typemachine naar toetsenbord

Typemachines waren in de 19de eeuw de meest efficiënte manier om documenten te schrijven. Met de opkomst van de computer kwam natuurlijk ook het toetsenbord overal in omloop. Toetsenbordindelingen werden dan ook overgenomen van de voorgaande schrijfmachines. De meest gebruikte toetsenbordindeling in Nederland is QWERTY, waarbij de letters verwijzen naar de eerste rij letters linksboven op het toetsenbord. De QWERTY-indeling wordt gebruikt in de meeste landen met het Latijnse schrift. Een andere bekende indeling is AZERTY, dat voornamelijk gebruikt wordt in Frankrijk en België. Toetsenborden maken het mogelijk om snel op een computer te typen. Langdurig en intensief gebruik van een standaard toetsenbord kan echter leiden tot klachten aan hand, arm, schouder en nek. Met een ergonomisch toetsenbord zijn deze klachten te voorkomen.

Voorkom RSI-klachten met een ergonomisch toetsenbord

Bij langdurig en intensief typen worden er onderarmspieren en pezen in handen en polsen belast. Als deze overbelast raken kan er schade ontstaan aan nek- en schouderspieren. Het is daarom belangrijk tijdig pauze te houden. Daarnaast is het van belang te werken in een juiste houding. Bij lang in één (verkeerde) houding zitten neemt je spierspanning toe. Daardoor vermindert de doorbloeding en kunnen je grote spieren verzuren en pijn gaan doen. Een ergonomische toetsenbord helpt je een natuurlijke houding aannemen, zodat je RSI-klachten kan voorkomen. Een ergonomisch toetsenbord helpt je namelijk een natuurlijke houding aannemen: de speciale vormgeving van het toetsenbord zorgt ervoor dat je handen en polsen tijdens het typen in een ontspannen en natuurlijke stand staan. Verder is de reikafstand minimaal, omdat de toetsen zijn te bedienen met licht gebogen vingers. Het gebruik van een ergonomisch toetsenbord vergt hierdoor een minimale inspanning in de pezen van de hand en de spieren van de onderarm, waar overbelasting in deze gebieden wordt voorkomen. Om deze natuurlijke houding mogelijk te maken, hebben ergonomische toetsenborden vrijwel altijd een heel ander design dan reguliere toetsenborden.

Opvallend ergonomisch ontwerp: een gesplitst toetsenbord

Ergonomische toetsenborden komen in verschillende vormen en maten. Het meeste opvallende model is een ergonomisch toetsenbord dat bestaat uit twee delen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat een gesplitst toetsenbord (over)belastingsklachten kan voorkomen en verminderen. Voordelen van een gesplitst toetsenbord zijn dat de polsen niet gedraaid zijn. Daarnaast hebben de meeste gesplitste toetsenborden polsondersteuning, zodat ook de handen in een platte stand kunnen worden gehouden. Deze twee voordelen zorgen voor een natuurlijke stand van de polsen, waarmee pijn in handen, polsen, armen en nek kan worden voorkomen of verminderd. Een gesplitst toetsenbord is vaak even wennen, maar levert uiteindelijk veel profijt op voor veel gebruikers. Vind je een gesplitst toetsenbord echt niet prettig? Dan zijn er ook andere ergonomische toetsenborden, zoals bijvoorbeeld met een compact design zodat de handen altijd binnen schouderbreedte blijven.

Linda