5 veel gemaakte fouten bij het bouwen van een blokhut

5 veel gemaakte fouten bij het bouwen van een blokhut

Belangrijkste tip bij opbouwen blokhut: neem de tijd!

Als u plan bent om zelf een blokhut, of een tuinhuisje, te bouwen of laten bouwen, dan is het belangrijk dat u niet te gehaast te werk gaat. Het is namelijk belangrijk dat alles exact waterpas staat en dat de wanden exact haaks worden opgebouwd. Als u te gehaast te werk gaat en niet eerst alles zorgvuldig uitmeet, dan ontstaan er al in de vroege fase van uw blokhut fouten die later heel moeilijk of niet meer te herstellen zijn. Zorg er daarom voor dat u goede apparatuur heeft, zoals een grote haakse hoek en een zuivere waterpas. Meet tijdig alles correct op, zodat u zeker weet dat fundering haaks en waterpas is. Pas dan is het verstandig uw blokhut verder op te bouwen. Onderstaand vijf veel gemaakte fouten bij de bouw van een blokhut.

1. Te strak monteren

Wat vaak gebeurt is dat er bij de montage van een blokhut geen rekening wordt gehouden met de werking van hout en het monteren te strak gebeurt. In het begin kan het soms lijken of uw deuren en ramen te klein zijn, maar het is normaal dat uw houten wanden enkele centimeters ‘werken’ en dat het probleem zich vanzelf oplost binnen enkele maanden. Alleen vers geïmpregneerd hout mag direct strak gemonteerd worden, omdat dit nog zal krimpen. Gedroogd hout moet u nooit te strak monteren. Daarnaast is het verstandig altijd een rubberen hamer te gebruiken. Ook dakplanken worden vaak te strak gemonteerd. Tussen houten dakplanken moet juist enkele millimeters tussenruimte worden gelaten. Bij te strakke montage van de dakplanken hebben ze geen ruimte om uit te zetten. Daardoor gaan ze omhoog staan en kan er een bobbel in het dak ontstaan.

2. Onvoldoende ventilatie

Bij de bouw van een blokhut wordt er niet of soms zelfs geen rekening gehouden met de ventilatie. Terwijl een goede ventilatie van cruciaal van belang is om de vochtige lucht uit uw blokhut af te voeren en frisse lucht toe te voeren. Voor een optimale luchtcirculatie is het daarom verstandig een ventilatierooster aan zowel de bovenkant als onderkant van de blokhut in te bouwen.

3. Geen dakgoot

Niet alleen wordt vaak een goede ventilatie vergeten, ook een dakgoot wil nog wel eens ontbreken van het opbouwen van een blokhut. Terwijl een goede afvoer van regenwater cruciaal is om te voorkomen dat de dakranden overstromen. Zorg daarom altijd voor een goede dakgoot en regenpijp. Maak de dakgoten ook een paar keer per jaar schoon, zodat de waterafvoer goed blijft functioneren! Met een goede afvoer van het regenwater gaat uw blokhut of tuinhuis ook langer mee en voorkomt u ongewilde insecten, zoals muggen, die ook erg houden van stilstaand water.

4. Hout in felle zon leggen

Bij de bouw van een blokhut gebeurt het vaak dat de planken willekeurig ergens in de buurt worden neergelegd. Niet verstandig! Vooral hout in de felle zon leggen zorgt voor problemen. De houten planken kunnen hierdoor namelijk kromtrekken of verdraaien. Bewaar uw houten planken daarom altijd op een schaduwplek en onder een afdekzeil.

5. Vers geïmpregneerd hout direct schilderen

Hout dat net is geïmpregneerd is meestal nog wat vettig of vochtig. Het is daarom niet verstandig dit hout meteen te schilderen, het hout moet eerst nog ‘uitzweten’. Wacht dus nog enkele warme zomermaanden alvorens uw blokhut te schilderen.

Linda